Beschrijving van de gegevens
Afkortingen
BEG: Onze-Lieve-Vrouw Begijnhof CAR: Ongeschoeide Karmelieten CAT: Sint-Katelijne CHA: Onze-Lieve-Vrouw ter Kapelle EC: Burgerlijke stand FIN: Onze-Lieve-Vrouw van Finistère GER: Sint-Gorik GEN: Geneefse kerk (protestanten) HSJ: Sint-Jans-Ziekenhuis HSP: Sint-Pieters-Ziekenhuis | JAC: Sint-Jacob op Coudenberg LHP: Leurs Hautes Puissances (protestanten) M&G: Sint-Michiel en Sint-Goedele MON: Onze-Lieve-Vrouw van Montserrat (Marollen) NHB: Nederheembeek NIC: Sint-Niklaas OHB: Overheembeek PRO: Protestanten ROM: Rombaut (ingehouwen opschriften van de M&G getranscribeerd door Rombaut) |
Iconografische collectie (ansichtkaarten en advertenties): deze collectie bevat enkele honderden afbeeldingen van de stad Brussel, voornamelijk van rond de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw, waardoor we het aanzien van de stad in die tijd kunnen vergelijken met de situatie vandaag. Ze telt ook enkele honderden reclamekaarten van handelszaken die voor het overgrote deel verdwenen zijn.
Doopsels en geboortes in Brussel: dit is een cumulatieve index (maar zonder afstammingsgegevens) van alle doopsels in de zeven Brusselse parochies, aangevuld met alle na 1796 op de burgerlijke stand aangegeven geboortes waarvoor er geen tienjaarlijkse tafels bestaan.
Deze databank maakt gebruik van de gegevens van de vrijwilligers van de vereniging “Le Fil d’Ariane”.
Huwelijken in Brussel onder het « Ancien Régime »: deze gegevensbank bevat de namen en voornamen van 160 000 koppels die zijn gehuwd tussen 1482 en 1796 in de acht Brusselse parochies, met enkele specifieke toelichtingen om het werk van de genealogen te vergemakkelijken, zoals de naam van de ouders of broers van de huwelijkspartners. Het werk gebeurde in samenwerking met het team van “Le Fil d’Ariane” voor de periode 1700 tot 1796.
Huwelijken in de Brussels Hoofdstedelijk Gewest: cumulatieve index van huwelijken gevierd in de gemeenten van de Brussels Hoofdstedelijk Gewest vóór 1796 (zonder Brussel « intramuros »), met inbegrip van Haren, Laken en Nederoverheembeek. In behandeling.
Huwelijken van Fransen in de Stad Brussel (sinds 1795): er zijn tal van Fransen gehuwd in Brussel. Dit uittreksel bevat hun namen en voornamen (en die van hun huwelijkspartners), het jaar en het aktenummer, en wordt geleidelijk aangevuld voor latere periodes. Ik kan ook bijkomende inlichtingen verstrekken. Contact opnemen.
Overlijdens en begrafenissen in Brussel: in deze gegevensbank vindt u eerst de overlijdens en begrafenissen die niet op wettelijk voorschrift in 1865 in het register opgenomen werden; deze betreft: Begijnhof, Ongeschoeide Karmelieten, Kliniek Sint-Jan, Sint-Pieters Ziekenhuis, Onze-Lieve-Vrouw-ter-Kapellekerk, Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk, Sint-Katelijne, Sint-Gorik, Sint-Michiel en Sint-Goedele, Ursulinen, plus nog de verschillende protestantse kerken, de parochies van Neder-Over-Heembeek en Laken (sinds 1921 onderdeel van Brussel) en enkele gegraveerde inscripties van Sint-Goedele. Er zijn afstammingsvermeldingen als de documenten duidelijk zijn. Vervolgens zijn er de namen van alle mensen die zijn overleden tussen 1792 en 1812 (op dit moment).
Diverse overlijdensberichten: dit zijn gegevens van de burgerlijke stand afkomstig uit een collectie van ongeveer 3 000 overlijdensberichten die zijn bewaard in het Archief van de Stad Brussel, en die dateren uit de tweede helft van de 18e eeuw tot de eerste helft van de 20e eeuw.
Brusselse notabelen: dit is een lijst van namen van mensen die een bepaalde rang bekleedden in de Brusselse samenleving van het Ancien Regime of tot aan het einde van de 18e eeuw, omdat ze een verantwoordelijke functie hadden in het bestuur van de stad of er een vrij beroep uitoefenden. Deze lijst bestaat momenteel uit:
- Gildedekens (1696-1795): onderzoek van documenten AA1449 en AA1450. Naam, voornamen, beroep, soms adres en enkele andere inlichtingen en het dienstjaar voor bijna 3 200 dekens. Gecontroleerd met het werk van Alph. Wauters over hetzelfde onderwerp;
- Leden van vrije beroepen: namen ontdekt tijdens de verschillende tellingen. Dit zijn artsen, advocaten, notarissen, apothekers enz.
- Leden van de Raad van Brabant (17e – 18e eeuw), op basis van het werk van Arthur Gaillard;
- Advocaten van de Raad van Brabant (17e – 18e eeuw), volgens de werken van J. Nauwelaers;
- Leden van de Magistraat van Brussel in de 18e eeuw, uit de Geslachten en Naties (burgemeesters, schepenen, surintendanten enz.); analyse van de documenten AA 3362, 3363 en 3366bis bewaard in het Stadsarchief van Brussel;
- Ambtenaren bij de Stad Brussel, tussen het begin van de 18e eeuw en 1830.
Inwoners van Brussel rond 1767: dit uittreksel is gebaseerd op de analyse van de Revue of de telling van de inwoners van de stad in 1767 (A.V.B., Oud Archief nr. 1042) aangevuld met de documenten van het fonds “Archives Anciennes”. Zo konden we andere manieren terugvinden om familienamen, bepaalde voornamen, toelichtingen bij uitgeoefende functies, gebeurtenissen in het leven van de inwoners enz. te beschrijven.
We hebben ook het lidmaatschap van en de rol in de vijf gilden, onderscheidingen en verkregen burgerlijke titels, de eigenaars van bepaalde huizen toegevoegd.
Leerlingen (1777-1830): inlichtingen over de schoolloopbaan van studenten ingeschreven in de verschillende secundaire scholen van België rond de 18e en 19e eeuw.
Diverse kleine gegevensbanken:
- Begunstigden van een tolbrief tussen 1775 en 1789: De Poorters van Brussel die een vrijstelling van het poorterrechten voor hun goederen wilden, moesten zich bij de autoriteiten melden om een tolbrief te krijgen, en deze werd enkel opgesteld als ze al een aantal jaren tot de burgerij behoorden en de stad woonden. Op deze brief stonden naam, voornamen, beroep en adres van de begunstigde.
- Caféhouders en jeneverhandelaars in Brussel in het jaar 12 (1803): Betreft de rubrieken 7 en 8, dit wil zeggen de wijken van het Koningsplein en de Grote Markt. Vermeldt de naam van de exploitant, zijn leeftijd en geboorteplaats, zijn adres, het uithangbord van zijn zaak en het soort klanten.
- Kandidaten voor de Medaille van Sint-Helena die in Brussel wonen (1857): De medaille van Sint-Helena, in het leven geroepen door Napoleon III, ingesteld door Napoleon III, was bedoeld om de in 1857 nog in leven zijnde veteranen van de Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen te belonen. Wie dacht in aanmerking te komen, werd uitgenodigd om bewijzen van de geleverde diensten voor te leggen aan de lokale overheden, die een “verslag” opstelden dat vervolgens naar het Ministerie van Oorlog in Parijs gestuurd werd. Het resultaat van dit verzoek is niet altijd bekend.
- Franse geëvacueerden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België zijn overleden: gegevens afkomstig uit het eindverslag van het Comité d’alimentation du Nord de la France (1920). Met vermelding van geboorteplaats en -datum (of leeftijd bij overlijden), burgerlijke staat, woonplaats, plaats en datum van overlijden.
Parijzenaars vermeld in het bestand van de Vreemdelingenpolitie: sinds 1890 ongeveer en tot op vandaag, legt de Vreemdelingenpolitie van de stad Brussel dossiers aan (momenteel zijn dat er ettelijke duizenden) met diverse inlichtingen over de vreemdelingen die zich op haar grondgebied komen vestigen. Die dossiers zijn toegankelijk via een bestand waaruit ik de vermeldingen gehaald heb die betrekking hebben op de Parijzenaars waarvan de meesten werden geboren voor 1871. Gelieve contact met mij op te nemen als u meer informatie wenst.
Inwoners van de wijk “Nieuwland” in 1835: index van rubriek 2 van de volkstelling van 1835, met vermelding van de namen en voornamen van de inwoners, hun adres en hun volgnummer in de volkstelling.
Alfabetische index van de serie V6.E (Archief van Parijs): de serie V6.E van het Archief van de stad Parijs is een verzameling van allerlei documenten van de burgerlijke stand die ontsnapt zijn aan de brand van mei 1871, of die na de brand opgesteld zijn. Die documenten waren tot nu toe moeilijk toegankelijk. Er werd nog nooit een tafel van familienamen van samengesteld.
De documenten werden apart verwerkt in:
- Index van nooddoopsels, doopsels en geboortes
- Index van verlovingen, huwelijken en echtscheidingen
- Index van sterfgevallen en begrafenissen
Deze indexen bevatten afstammingsgegevens wanneer de documenten dat toelaten. Meer details zijn te vinden in het volgende PDF-document: http://www.famillesparisiennes.org/v6e/introv6e.pdf
Alfabetische transcriptie van huwelijken in Hampshire: W.P. Phillimore heeft, in chronologische volgorde, een indrukwekkend aantal oude Britse huwelijksregisters getranscribeerd (van de XVIe eeuw tot 1837, het jaar waarin in Groot-Brittannië de burgerlijke stand in het leven geroepen werd), die min of meer alle graafschappen bestrijkt. Een Nieuw-Zeelandse genealoog heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw een transcriptie van 15 van de 16 volumes die Phillimore aan Hampshire gewijd had, openbaar ter beschikking gesteld op de website van GENUKI. Ik heb er mijn eigen transcriptie van het 16e volume aan toegevoegd en heb voor de gebruikers van de site een alfabetische lijst van ongeveer 66.000 koppels gemaakt. Het transcriptiewerk van Phillimore bevat jammer genoeg fouten en leemtes. Als u de mogelijkheid hebt om het te doen, haalt u er best het origineel bij ter verificatie. De volgende parochies werden behandeld:
ALDERSHOT AMPORT BASING BASINGSTOKE BAUGHURST BENTLEY BENTWORTH BOLDRE BRADING (ILE DE WIGHT) BRAMLEY BULLINGTON BURGHCLERE CALBOURNE (ILE DE WIGHT) CHURCH OAKLEY CLIDDESDEN COOMBE CRAWLEY CRONDALL DEANE DOGMERSFIELD DUMMER EAST WOODHAY EASTROP ELING ELVETHAM EVERSLEY EWHURST FACCOMBE FARNBOROUGH FRESHWATER (ILE DE WIGHT) | HANNINGTON HARTLEY WESPALL HARTLEY WINTNEY HECKFIELD HERRIARD HIGHCLERE HUNTON HURSTBOURNE PRIORS HURSTBOURNE TARRANT KINGSWORTHY KNIGHT’S ENHAM LAVERSTOKE LINKENHOLT LITCHFIELD LONG SUTTON MAPLEDURWELL MONXTON NATELY SCURES NEWNHAM NEWPORT (ILE DE WIGHT) NEWTOWN NITON (ILE DE WIGHT) NORTH WALTHAM ODIHAM OVERTON PENTON MEWSEY POPHAM PORTSMOUTH PRESTON CANDOVER ROTHERWICK ROWNER | SHERBORNE ST. JOHN SHERFIELD UPON LODDON SILCHESTER SOPLEY SOUTH WARNBOROUGH ST. MARY BOURNE STEVENTON STOKE CHARITY STRATFIELD TURGIS STRATFIELDSAYE TADLEY TANGLEY TUFTON UP NATELY VERNHAM WESTMEON WEYHILL WHITCHURCH WHITWELL WINCHESTER (diverses paroisses) WINCHESTER COLLEGE WINCHFIELD WINSLADE WOLVERTON WONSTON WOODMANCOTE WOOTON ST.LAWRENCE WORTING YATELEY YAVERLAND (ILE DE WIGHT) |